استرداد هدایای دوره نامزدی

زمانی که دو طرف با هم نامزد می شوند ، یعنی در خصوص آینده زندگی به تفاهم می رسند و وعده ازدواج به هم
می دهند . مطابق مقررات قانون مدنی ، این وعده ، جایز است و هر یک از طرفین می تواند پشیمان شود و از آن رجوع کند . به دنبال بر هم خوردن وعده ازدواج ، دعوای استرداد هدایای نامزدی ، به خصوص در خصوص اموالی همچون حلقه و طلاجات موضوعی پر اهمیت می شود که طرفین می توانند به دادگاه صالح مراجعه کرده و دادخواست استرداد هدایای دوران نامزدی تقدیم کنند . بنابراین ، در این مقاله دعوای استرداد هدایای دوران نامزدی و دادخواست استرداد هدایای نامزدی و دادگاه صالح دعوای استرداد هدایای نامزدی را مورد بررسی قرار می دهیم .

” رسیدگی به دعوای استرداد هدایای نامزدی در صلاحیت دادگاه خانواده است “

دعوای استرداد هدایای نامزدی

بر اساس ماده 1037 قانون مدنی ”  هریک از نامزدها می توانند در صورت به هم خوردن وصلت منظور ، هدایایی را که به طرف دیگر یا ابوین او برای وصلت منظور داده است مطالبه کند و اگر عین هدایا موجود نباشد ، مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتا نگاه داشته می شود ، مگر اینکه آن هدایا بدون تقصیر طرف دیگر تلف شده باشد ” .
به همین دلیل ، هر یک از نامزدها می توانند اقدام به طرح دعوای استرداد هدایای نامزدی کنند . منظور از هدایای دوران نامزدی ، هدایایی است که بعد از خواستگاری و قبل از عقد ازدواج داده شده است که این هدایا به دو نوع هدایای مصرفی و هدایای غیر مصرفی قابل تقسیم است . استرداد هدایای نامزدی در مورد این دو دسته هدایا متفاوت است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استرداد انواع هدایای نامزدی و احکام مربوط به آن پیشنهاد می شود مقاله استرداد هدایای نامزدی را مطالعه بفرمایید . 
برای استرداد هدایای دوران نامزدی باید در دادگاه مربوطه دعوای استرداد هدایای دوران نامزدی را اقامه کرد تا به نتیجه رسید . دادگاه صالح برای دعوای استرداد هدایای نامزدی ، بر اساس قانون حمایت خانواده ، دادگاه خانواده می باشد . بنابراین ، دعوای استرداد هدایای دوران نامزدی در صلاحیت دادگاه خانواده است .

دادخواست اقامه دعوای استرداد هدایای نامزدی

اقامه دعوای استرداد هدایای نامزدی نیازمند ارائه دادخواست استرداد هدایای نامزدی به دادگاه صالح می باشد . استرداد هدایای نامزدی نیز مانند هر دعوای دیگر حقوقی نیازمند دریافت فرم دادخواست و تکمیل آن می باشد . برای اطلاع از نحوه تکمیل فرم دادخواست کلیک کنید . 
ابتدا باید مشخصات را در ستون های مربوطه درج کرد . در قسمت خواسته می توان استرداد اصل هدایا و قیمت آن را به دقت درج کرد . در قسمت دلایل و منضمات می توان مواردی همچون فاکتور خرید ، شهادت شهود ، اظهارنامه و … را مطرح کرد و در متن دادخواست ، با استناد به ماده 1037 قانون مدنی درخواست را شرح داد . 

” اقامه دعوای استرداد هدایای نامزدی نیازمند ارائه دادخواست استرداد هدایای نامزدی به دادگاه خانواده می باشد “

دادگاه صالح دعوای استرداد هدایای نامزدی

بر اساس ماده 4 قانون حمایت خانواده ، دعاوی مربوط به نامزدی و خسارت های ناشی از بر هم خوردن آن در صلاحیت دادگاه خانواده است . بر اساس ماده 12 این قانون ، در دعاوی و امور خانوادگی مربوط به زوجین ، زوجه می تواند در دادگاه محل اقامت خوانده یا محل سکونت خود اقامه دعوا کند . بنابراین در صورتی که زن خواهان استرداد هدایای نامزدی باشد ، می تواند در محل اقامت خود یا محل اقامت زوج طرح دعوا کند . اما اگر خواهان مرد باشد ، تنها می تواند در محل اقامت زوجه طرح دعوا کند .   

نمونه دادخواست استرداد هدایای دوران نامزدی

در قسمت قبل به توضیح امکان استرداد هدیه های در دوران نامزدی بر اساس قانون مدنی پرداخته و شرایط تقدیم دادخواست استرداد هدایای دوران نامزدی را توضیح دادیم ، با این حال ، به دلیل اینکه پس گرفتن این هدایا از سوی خواهان ، نیازمند تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده می باشد ، در این قسمت قصد داریم متن نمونه ای از دادخواست استرداد هدایای نامزدی که به مناسبت انجام وصلت مورد نظر داده شده است را ارائه نماییم .

ریاست محترم مجتمع قضایی خانواده

 سلام علیکم ؛

 احتراما به استحضار عالی می رساند که اینجانب ………………. فرزند ………………….. به شماره شناسنامه ………………… صادره از ……………………….. در تاریخ ………….. با موافقت خوانده محترم نامزد شده و براساس عرف و آداب و رسوم موجود اقدام به خرید هدایایی همچون حلقه نامزدی ، گردنبند و سایر هدایا مانند ساعت و عطر نموده و به ایشان تقدیم نموده ام که لیست هدایای داده شده در دوران نامزدی ، به دادخواست ضمیمه شده اند . با این حال ، خانواده ایشان بنا به دلایلی در تاریخ …………… از ادامه وصلت منظور امتناع نموده و خوانده محترم نیز حاضر به انجام وصلت مزبور نمی‌باشد ؛ با این حال علی رغم به هم خوردن وصلت مورد نظر ، مراجعه مکرر بنده بابت استرداد هدایای مذکور توفیقی در پی نداشته و به اظهارنامه استرداد هدایای نامزدی به شماره ………………. نیز پاسخ قانع کننده ای داده نشده است . به همین دلیل ، به استناد ماده 1037 قانون مدنی که مقرر می‌دارد : « هریک از نامزدها می‌تواند در صورت به هم خوردن وصلت منظور ، هدایایی را که به طرف دیگر یا ابوین او برای وصلت منظور داده است مطالبه کند . اگر عین هدایا موجود نباشد ، مستحق قیمت هدایایی خواهد بود که عادتا نگاه داشته می‌ شود » ؛ تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر استرداد هدایای دوران نامزدی را از محضر دادگاه محترم تقاضا دارم .

با تشکر و تجدید احترام ، ………………….

لازم به ذکر است که در قسمت تعیین خواسته و بهای آن می توان عبارت ” صدور حکم مبنی بر الزام خوانده به استرداد هدایای دوران نامزدی ؛ مقوم به مبلغ ………….. ریال ” را درج نمود و در قسمت دلایل و منضمات دادخواست نیز به ” شهادت شهود ، تحقیقات محلی ، لیست هدایای دوران نامزدی و ارائه فاکتور خرید آنها در صورت وجود ”  ، استناد نمود .

برچسب‌ها :

اشتراک‌گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟

سوالات خود را با ما در میان بگذارید ما همیشه برای ارائه بهترین پاسخ ها در کنار شما هستیم

ارتباط با وکیل
×
وکیل هادی میرزایی Whatsapp chat
وکیل هادی میرزایی Whatsapp chat